Ako ste se ikada raspitivali oko upisa neke internacionalne osnovne ili srednje škole za Vaše dete, ako niste sigurni šta je i šta podrazumeva IB program, koje su cene, i koja je dobra škola za to – ovo je pravi tekst koji će Vam pojasniti.

O školi

DANUBE International School postoji od 1992. godine i do danas je izvela na hiljade zadovoljnih maturanata koji su svoje školovanje nastavili dalje, većinom u inostranstvu. Škola se vodi misijom da spajanjem različitih nacija i kultura na pravi način obrazuje studente i pripremi ih za predstojeće studije. Nudeći kvalitetno obrazovanje, trudi se da formira samostalne ličnosti, isticanjem prirodnih veština koje svako od nas na osoben način poseduje. Takođe, škola je preporučena od Ministarsva obrazovanja Austrije po kvalitetu nastave i uspešnosti studenata po dobrim rezulatima.

Škola poseduje čak 15 različitih nivoa kada su u pitanju razredi. Stoga, đaci mogu da krenu u školu i sa 3 godine (EY1 program) pa sve do kraja srednje škole (Grade 12). U nastavku predstavljamo strukturu škole po razredima:

29345690_10212849375722591_1308153381_n

Kako škola funkcioniše?

Verovatno ste dosta puta čuli o IB programima, pa stoga sledi malo pojašnjenje.
IB program obrazovanja se originalno zove International Baccalaureate i obuhvata nekoliko programa: Primary Years Programme (PYP),  Middle Years Programme (MYP) I DP (Diploma programme) posle čega se dobija IB diploma. Više o svakom programu pojedinačno možete pročitati u nastavku teksta.

Zašto je IB program dobar?
Zato što je više fokusiran na pojedinca i njegov lični razvoj.
Zato što je internacionalna škola u kojoj su svi jednaki i gde vlada uzajamno poštovanje.
Zato što se student osamostaljuje.

Škola je zamišljena u nekoliko grupa u zavisnosti od uzrasta i jezika koji se uzima kao prvi izbor, odnosno jezika na kojem se odvija nastava.

Počevši od Primary Years Programme, student se svrstava u jednu od grupa u zavisnosti od uzrasta. PYP program obuhvata sve đake između 3 i 12 godina koji su u jednom trenutku odlučili da postanu deo internacionalne škole. Polaznici se mogu pridružiti bilo kada, samo je potrebno da u pravo vreme apliciraju kako bi krenuli od nove školske godine. Ovaj program obuhvata predškolsko vaspitanje i osnovnu školu.
Osnovci već tada biraju svoj prvi jezik, i dodatni, koji je skoro uvek nemački. U periodu osnovne škole, sa đacima se radi na učenju jezika sa mentorima, manjim projektima, oslobađanju i prilagođavanju, posle čega slede ozbiljnije teme koje će ih motivisati i inspirisati za dalji rad i učenje. Taj proces razvijaju kroz mnogo predmeta, preko kojih dobijaju temeljne informacije za dalji nastavak školovanja.

Middle Years Programme kako kažu profesori, to je prvi dodir studenta sa realnim svetom. U našem sistemu obrazovanja – to je kao osnovna škola koja se pohađa kod nastavnika. Studeni već imaju više predmeta, dinamičniji sistem i veće obaveze. Program obuhvata uzrast od 11 – 16 godina.

Ono što svima okupira najveću pažnju je Diploma Programe (naša srednja škola) za koje je interesovanje najveće. Program rezervisan za učenike od 16 do 19 godina, je pravi korak kada su u pitanju srednje škole. Često su roditelji neodlučni na tako veliki korak kada je u pitanju osnovna škola u inostranstvu, pa je rešenje za srednju školu veoma popularno.
Škola uz maksimalnu pažnju na obrazovanju svoj rad fokusira i na pripremi i za studije, tako da mladi imaju što manji prelaz i period navikavanja na akademske studije. Mnogo je lakši život brucoša kada je već  bio u inostranstvu na školovanju.
Diploma Programme se sastoji iz 6 grupa predmeta u okviru kojih se biraju kursevi koje student želi da pohađa. U 6 predmeta obuhvaćeno je sve. Više o predmetima možete videti ovde.

Smeštaj

Kada se aplicira za školu, to onda podrazumeva i smeštaj. Postoji nekoliko vrsta. Od samog centra grada (koji je obično najskuplji) 5 minuta od škole, do periferije. Kada je periferija u pitanju, student tokom godine ima obezbeđen prevoz u vidu školskog busa do škole.

Cene za smeštaj se kreću između 300 i 500 evra u zavisnosti od smeštaja. Cene su za mesec dana i u ponudu su pored sobe uključeni svi obroci.
Svaka ponuda uključuje i prostorije za druženje, baštu ili bazen, dnevni boravak i sve stvari kako bi se postigla dobra atmosfera, smeštaj i uslovi za učenje. Za ponude smeštaja, možete nam poslati mejl popunjavajući upit ispod.

Školarina

Kada su u pitanju cene školarine, u zavisnosti od programa, kreću se između 18 500 i 24 500 evra. U troškovima nezaobilazan deo su application fee, enrollment fee, i depozit koji škola posebno naznači.
Najjeftinija cena je za PYP programe, dok su više cene rezervisane za završne godine.
Cena se odnosi na troškove školarine koja uključuje sve materijale, ekskurzije i troškove u sklopu škole.
Kalkulacije za smeštaj su odvojene i plaćaju se po upisu. Više o cenama možete videti na DISV Fees Schedule 2018-19.

Za sve dodatne informacije o školi, cenama i prijavi molimo popunite upit.